miercuri, 31 octombrie 2007

A venit Halloween....................




Romanii au sarbatorile lor traditionale si de cativa ani si-a facut aparitia printre ele si sarbatoarea de Halloween. In noaptea de 31 octombrie Halloween-ul se sarbatoreste peste tot in lume, in special in Statele Unite, Canada, Marea Britanie si Irlanda. In ultimii ani este sarbatorita din ce in ce mai mult si in Romania. Sarbatoarea isi are originea in festivalul pagan al celtilor din Irlanda, Marea Britanie si Franta denumit Samhain.

Ce este cu aceasta sarbatoare si din ce cauza este atat de controversata, mult mai discutata decat cea de Valentine’s Day? Initial sarbatoare pagana, celtica, sarbatoare de alungare a spiritelor celor morti, a fost dusa in America de catre diaspora irlandeza si transformata in sarbatoare nationala americana. Halloween-ul este adesea asociat cu ocultul, in diverse traditii pagane, in aceasta noapte lumea spirituala poate intra in contact cu lumea fizica. Se spune ca in aceasta seara magia are puterea cea mai mare.

Fiind in ajunul sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, praznicul catolic de la 1 noiembrie, o parte a bisericii o considera sarbatoare crestina, in care sunt pomeniti cei morti. Insa unii, considera ca aceasta sarbatoare este o venerare a Satanei, a spiritelor, a vrajitoarelor, a mortilor ce isi parasesc mormintele pentru a se plimba pe Pamant si a fura sufletele celor vii. Romanii apar si ei in acest scenariu, cu vestitul vampir Dracula, marca romaneasca.

Specific Halloween-ului sunt dovlecii. In seara de Halloween copiii ies mascati in personaje dintre cele mai ciudate si colinda pe la casele oamenilor. Drept rasplata acestia le ofera bomboamne sau prajituri facute special cu aceasta ocazie. Oamenii profita de aceasta asa zisa sarbatoare peste tot in lume, si organizeza petreceri in stil bal mascat. Atmosfera de sarbatoare se simte si in magazine care sunt decorate in stil specific cu dovleci si vrajitoare. Romanii au preluat acesta sarbatoare, mai mult pentru ca este un nou prilej de distractie.

0 comentarii: