joi, 4 octombrie 2007

Telefoane mobile care au camera de 12 Megapixeli

Compania americana Broadcom a realizat un nou procesor multimedia care va permite telefoanelor mobile sa integreze camere digitale cu rezolutie de pana la 12 Megapixeli si playback de video high-definition pana la 720p.

videocoreiii.jpgO noua generatie de telefoane mobile bate la usa, integrand capabilitati care astazi sunt standard pentru device-uri dedicate.

Procesorul BCM2727 pe care Broadcom a inceput sa-l ofere pentru teste este bazat pe noul nucleu de procesare multimedia VideoCore III. In combinatie cu senzorul CMOS de imagine potrivit, VideoCore III poate procesa imagini cu rezolutie de pana la 12 Mpixeli. Cu o performanta de varf de 144 milioane de pixeli pe secunda, un telefon mobil echipat cu acest procesor ar putea permite, teoretic, fotografierea a 12 imagini de 12 Mpixeli pe secunda.

De asemenea, BCM2727 include capabilitati grafice 3D si posibilitatea de a codifica/decodifica video high-definition la rezolutie 720p cu o viteza de 30 de cadre pe secunda, in compresie H.264, totul la un consum de putere similar cu cel al chip-urilor existente in telefoanele mobile. Conform Broadcom, procesorul consuma 450 mW in timpul inregistrarii de video 720p si 270 mW in timpul redarii de video HD. Pentru un telefon mobil tipic, asta ar insemna 5 ore de redare de video high-definition sau 3 ore de inregistrare. Chip-ul permite si redarea clipurilor video inregistrate cu telefonul respectiv pe un televizor HD, printr-o iesire HDMI 1.3 sau o interfata analogica.

Desi procesorul este deja disponibil, la un pret de aproximativ 15 $, va mai dura ceva timp pana vor apare primele telefoane care sa-l incorporeze, estimarea fiind, conform ciclurilor tipice de productie de noi modele de telefoane, pentru aproximativ inceputul lui 2009. Pana atunci vor apare probabil si senzorii de imagine cu rezolutie de 12 Mpixeli pentru telefoane, avand in vedere ca tehnologia a ajuns deja la 8 Mpixeli.

0 comentarii: